Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Nadwiślańskie szaszłyki rybne

Szaszłyk szaszłykowi nie równy

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

olej, 1 łyżecz.

papryka konserwowa, 3 szt.

słonina, 40 dag

cebula, 15 dag

filet ze szczupaka, 50 dag

Sposób przygotowania:

Rybę pokrajać w grubą kostkę i zbić lekko tłuczkiem każdy kawałek. Słoninę pokrajać w cienkie plastry, cebulę — w talarki, paprykę — na kwadratowe kawałki. Na zaostrzone patyczki nadziewać kolejno plastry ryby, słoninę, cebulę i paprykę. Całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i natychmiast podawać z gotowanym na sypko ryżem, upieczonymi pomidorami i surówką z jarzyn.