Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Nadwiślańskie szaszłyki rybneSzaszłyk szaszłykowi nie równy |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 1 łyżecz.
papryka konserwowa, 3 szt.
słonina, 40 dag
cebula, 15 dag
filet ze szczupaka, 50 dag
Rybę pokrajać w grubą kostkę i zbić lekko tłuczkiem każdy kawałek. Słoninę pokrajać w cienkie plastry, cebulę — w talarki, paprykę — na kwadratowe kawałki. Na zaostrzone patyczki nadziewać kolejno plastry ryby, słoninę, cebulę i paprykę. Całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu i natychmiast podawać z gotowanym na sypko ryżem, upieczonymi pomidorami i surówką z jarzyn.