Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa ziemniaczana

Do zupy ziemniaczanej można dodać zacierki

Składniki:

sól, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

mąka , 3 dag

tłuszcz, 3 dag

cebula, 0.5 szt.

ziemniak, 60 dag

wywar z kości, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, włożyć do przecedzonego wy­waru, ugotować. Cebulę umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę, podrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do wywaru. Mąkę podsmażyć na jasnożółty kolor, rozprowadzić zimną wodą, rozmieszać, wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą, dodać umytą, posiekaną zieleninę i ugotowane w wywarze, drobno pokrajane warzywa.Do zupy ziemniaczanej można dodać zacierki, które należy ugo­tować w zupie, gdy ziemniaki będą na wpół miękkie. Ilość ziem­niaków zmniejszyć wtedy do ok. 40 dkg.