Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa ziemniaczanaDo zupy ziemniaczanej można dodać zacierki |
sól, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
mąka , 3 dag
tłuszcz, 3 dag
cebula, 0.5 szt.
ziemniak, 60 dag
wywar z kości, 6 szkl.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować. Cebulę umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę, podrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do wywaru. Mąkę podsmażyć na jasnożółty kolor, rozprowadzić zimną wodą, rozmieszać, wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą, dodać umytą, posiekaną zieleninę i ugotowane w wywarze, drobno pokrajane warzywa.Do zupy ziemniaczanej można dodać zacierki, które należy ugotować w zupie, gdy ziemniaki będą na wpół miękkie. Ilość ziemniaków zmniejszyć wtedy do ok. 40 dkg.