Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Ciasto naleśnikowe śmietanowe

Podawać zaraz po usmażeniu na okrągłym półmisku; można również posmarować dżemem.

Składniki:

mąka , 12 dag

jajka, 5 szt.

cukier, 5 dag

śmietana, 25 dag

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 6 dag

cukier puder, 6 dag

cukier wanilinowy, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i sól do smaku, wymię szać. Ubić z białek pianę, połączyć z żółtkami, wsypać mąkę wymieszać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść łyżką ciasto, roz smarować grubo i smażyć naleśniki z jednej strony. Układa jeden na drugim nie usmażoną stroną na wierzch, posypać cukrer z wanilią.