Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa grzybowa zasmażana

Do zupy grzybowej można również podać łazanki, kluski kra­jane, lane, makaron, muszelki itp.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

suszony grzyb, 3 dag

włoszczyzna, 20 dag

pieprz czarny, 4 szt.

liście laurowe, 1 szt.

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć na kilka godzin, następnie zagotować. Umytą, oczyszczoną włoszczyznę włożyć do wrzącego wywaru z grzybów, ugotować. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wywar przecedzić. Mąkę zrumienić na jasnobrązowy kolor, do­dać tłuszcz, rozprowadzić niedużą ilością zimnej wody, rozmie­szać, wlać do przecedzonego wywaru, zagotować. Grzyby po­krajać w paski i włożyć do zupy albo — drobno pokrajane — zużyć do klusek kładzionych lub francuskich.