Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Ciasto naleśnikowe biszkoptowe

Delikatne i puszyste

Składniki:

mąka , 16 dag

jajka, 4 szt.

mleko, 1 szkl.

sól, 1 szczypta

słonina, 3 dag

Sposób przygotowania:

Żółtka, mleko i mąkę rozmieszać mątewką na gładką masę, osolić, rozrzedzić wodą (4 łyżki). Białka ubić na sztywną pianę, wlewać do niej po trochu ciasto i delikatnie mieszać trzepaczką, aby nie rozgnieść piany. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną, ciasto zamieszać, wlać na patelnię, rozprowadzić ruchem kolistym po całej patelni, smażyć. Gdy ciasto odstanie od patelni i lekko się pod spodem zrumieni, odwrócić na drugą stronę i również lekko zrumienić.