Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa grzybowa ze śmietaną

Podawać z ugotowaną osobno kaszą perłową.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

suszony grzyb, 3 dag

włoszczyzna, 20 dag

pieprz czarny, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

mąka , 1 dag

śmietana, 15 dag

kasza perłowa, 15 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć na kilka godzin przed gotowaniem, na­stawić w tej samej wodzie. Umytą, oczyszczoną, pokrajaną wło­szczyznę włożyć do wrzącego wywaru z grzybów, ugotować. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotować. Grzyby pokrajać w paski, włożyć do zupy.