Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Ciasto naleśnikowe piwne

Lekki posmak piwa nadaje wyjatkowego smaku

Liczba porcji: więcej

Składniki:

słonina, 3 dag

cukier, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

piwo, 1 szkl.

mleko, 1 szkl.

jajka, 2 szt.

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Jaja połączyć z mlekiem, wsypać mąkę, rozmieszać mątewką na jednolitą masę, dodać sól i wodę (szklanka) do rozrzedzenia, wy­mieszać. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną, ciasto zamieszać, wlać na patelnię, rozprowadzić ruchem kolistym po całej patelni, smażyć. Gdy ciasto odstanie od patelni i lekko się pod spodem zrumieni, odwrócić na drugą stronę i również lekko zrumienić. Z tej ilości produktów otrzymuje się 20 naleśników usmażonych na patelni o średnicy 18 cm.