Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Ciasto naleśnikowe piwneLekki posmak piwa nadaje wyjatkowego smaku |
Liczba porcji: więcej
słonina, 3 dag
cukier, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
piwo, 1 szkl.
mleko, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
mąka , 25 dag
Jaja połączyć z mlekiem, wsypać mąkę, rozmieszać mątewką na jednolitą masę, dodać sól i wodę (szklanka) do rozrzedzenia, wymieszać. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną, ciasto zamieszać, wlać na patelnię, rozprowadzić ruchem kolistym po całej patelni, smażyć. Gdy ciasto odstanie od patelni i lekko się pod spodem zrumieni, odwrócić na drugą stronę i również lekko zrumienić. Z tej ilości produktów otrzymuje się 20 naleśników usmażonych na patelni o średnicy 18 cm.