Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Chłodnik z mleka zsiadłegoDo chłodnika dodaje się niekiedy upieczoną pokrajaną cielęciną lub szynkę. |
zsiadłe mleko, 6 szkl.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
koperek, 0.5 łyżecz.
szczypiorek, 1 szt.
ogórek , 1 szt.
rzodkiew (pęczek), 1 szt.
botwina, 1 szt.
Botwinę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać (buraczki w plasterki, listki — w paski szerokości ok. l cm), zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować, ostudzić. Jaja ugotować, obrać, pokrajać na ćwiartki. Oczyszczone i umyte rzodkiewki oraz obrany ogórek pokrajać na plasterki. Szczypiorek oczyścić, umyć i drobno posiekać. Mleko rozbić trzepaczką, dodać do niego wystudzone buraczki razem z wywarem, jaja, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą i cukrem. Część mleka można zastąpić śmietaną.