Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Chłodnik z mleka zsiadłego

Do chłodnika dodaje się niekiedy upieczoną pokrajaną cielęciną lub szynkę.

Składniki:

zsiadłe mleko, 6 szkl.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

koperek, 0.5 łyżecz.

szczypiorek, 1 szt.

ogórek , 1 szt.

rzodkiew (pęczek), 1 szt.

botwina, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Botwinę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać (buraczki w plasterki, listki — w paski szerokości ok. l cm), zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować, ostudzić. Jaja ugotować, obrać, pokrajać na ćwiartki. Oczyszczone i umyte rzodkiewki oraz obrany ogórek pokrajać na plasterki. Szczypiorek oczyścić, umyć i drobno posiekać. Mleko rozbić trzepaczką, dodać do niego wystudzone buraczki razem z wywarem, jaja, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą i cukrem. Część mleka można zastąpić śmietaną.