Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Kulki rybne na grzankach

Podawać na gorąco z surówką z papryki i pomidorów.

Składniki:

ryba, 1 kg

mleko, 0.5 szkl.

cebula, 1 dag

tłuszcz, 2 dag

jajka, 2 szt.

ser żółty, 3 dag

masło, 3 dag

bułka , 0.5 szt.

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, opłukać, odfiletować i zemleć w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Cebulę umyć, obrać, pokrajać i podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc. Do masy rybnej dodać podsmażoną cebulę, jaja, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Bułkę pokrajać na grzanki grubości do 1 cm. każdą kromkę posmarować z obu stron masłem. Z masy formować ku­leczki, posypać je tartym żółtym serem, ułożyć na kromkach i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min.