Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Kulki rybne na grzankachPodawać na gorąco z surówką z papryki i pomidorów. |
ryba, 1 kg
mleko, 0.5 szkl.
cebula, 1 dag
tłuszcz, 2 dag
jajka, 2 szt.
ser żółty, 3 dag
masło, 3 dag
bułka , 0.5 szt.
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować i zemleć w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Cebulę umyć, obrać, pokrajać i podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc. Do masy rybnej dodać podsmażoną cebulę, jaja, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Bułkę pokrajać na grzanki grubości do 1 cm. każdą kromkę posmarować z obu stron masłem. Z masy formować kuleczki, posypać je tartym żółtym serem, ułożyć na kromkach i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min.