Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Sznycle rybnePodawać z ziemniakami lub grubym makaronem i z warzywan z wody (kalafior, marchewka, brukselka). |
tłuszcz, 6 dag
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 7 szt.
mleko, 0.5 szkl.
cebula, 2 szt.
bułka tarta , 3 dag
ryba, 75 dag
Rybę sprawić, opłukać, zdjąć skórkę, odfiletować. Mięso ryb wraz z cebulą i namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Dodać 2 jaja, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Formować okrągłe spłaszczone sznycelki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Przed podaniem na każdy sznycel położyć sadzone jajo.