Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Sznycle rybne

Podawać z ziemniakami lub grubym makaronem i z warzywan z wody (kalafior, marchewka, brukselka).

Składniki:

tłuszcz, 6 dag

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 7 szt.

mleko, 0.5 szkl.

cebula, 2 szt.

bułka tarta , 3 dag

ryba, 75 dag

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, opłukać, zdjąć skórkę, odfiletować. Mięso ryb wraz z cebulą i namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Dodać 2 jaja, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Formować okrągłe spłaszczone sznycelki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Przed podaniem na każdy sznycel położyć sadzone jajo.