Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa cytrynowa

Oryginalny przepis

Składniki:

tłuszcz, 1 dag

sól, 1 szczypta

ryż , 1 szkl.

cytryna, 0.5 szt.

śmietana, 12 dag

mąka , 3 dag

wywar z włoszczyzny, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Mąkę rozmieszać ze śmietaną, zagęścić przecedzony wywar, dodać ugotowany na sypko ryż. Cytrynę umyć, nie obierając pokrajać w cienkie plasterki, włożyć je do zupy bezpośrednio przed spożyciem, gdyż włożone wcześniej nadają zupie gorzki smak. Doprawić do smaku solą.Zamiast śmietany można do zupy cytrynowej zastosować zaprawę z mąki rozmieszanej z mlekiem (2 szklanki). Przed podaniem trzeba do zupy dodać łyżeczkę surowego masła i całą pokrajaną w plasterki cytrynę.