Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa cytrynowaOryginalny przepis |
tłuszcz, 1 dag
sól, 1 szczypta
ryż , 1 szkl.
cytryna, 0.5 szt.
śmietana, 12 dag
mąka , 3 dag
wywar z włoszczyzny, 6 szkl.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, zagęścić przecedzony wywar, dodać ugotowany na sypko ryż. Cytrynę umyć, nie obierając pokrajać w cienkie plasterki, włożyć je do zupy bezpośrednio przed spożyciem, gdyż włożone wcześniej nadają zupie gorzki smak. Doprawić do smaku solą.Zamiast śmietany można do zupy cytrynowej zastosować zaprawę z mąki rozmieszanej z mlekiem (2 szklanki). Przed podaniem trzeba do zupy dodać łyżeczkę surowego masła i całą pokrajaną w plasterki cytrynę.