Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Śledź zapiekany z ziemniakami i grzybami

Podawać na gorąco z sałatką z pomidorów lub inną surówką.

Sposób przygotowania: pieczone

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

cebula, 1 szt.

jajka, 1 szt.

śmietana, 12 dag

suszony grzyb, 2 dag

tłuszcz, 4 dag

ziemniak, 1 kg

śledź, 8 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć, oczyścić i obrane ze skóry odfiletować ora pokrajać w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać pokrajać w plastry. Cebulę drobno pokrajać i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzic poKrajać w paski. Śledzie, cebulę i grzyby wymieszać. Rondel emaliowany lub ze szkła jenajskiego, wysmarować tłuszczem i warstwy ziemniaków układać na przemian ze śledziami, grzybami i cebulą. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z jajem i wywarem grzybowym; zapiec w piekarniku.