Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Śledź zapiekany z ziemniakami i grzybamiPodawać na gorąco z sałatką z pomidorów lub inną surówką. |
Sposób przygotowania: pieczone
Na Boze Narodzenie
mielony pieprz, 1 szczypta
cebula, 1 szt.
jajka, 1 szt.
śmietana, 12 dag
suszony grzyb, 2 dag
tłuszcz, 4 dag
ziemniak, 1 kg
śledź, 8 szt.
Śledzie wymoczyć, oczyścić i obrane ze skóry odfiletować ora pokrajać w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać pokrajać w plastry. Cebulę drobno pokrajać i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzic poKrajać w paski. Śledzie, cebulę i grzyby wymieszać. Rondel emaliowany lub ze szkła jenajskiego, wysmarować tłuszczem i warstwy ziemniaków układać na przemian ze śledziami, grzybami i cebulą. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z jajem i wywarem grzybowym; zapiec w piekarniku.