Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Karaś w śmietanie

Rewelacja

Składniki:

posiekany koper, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cytryna, 0.25 szt.

śmietana, 5 dag

mąka , 1 dag

masło, 2 dag

wywar z włoszczyzny, 1 l

karaś, 1 kg

pieczarka, 15 dag

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i posolone na godzinę przed gotowaniem karasie zalać zimnym wywarem z włoszczyzny. Wywaru powinno być tylko tyle, aby ryby objął i gotować od 15 do 20 minut. Masło rozetrzeć z mąką i gęstą kwaśną śmietaną, wcisnąć sok z cytryny. Rozprowadzić to wywarem z ryby, uważając, aby sos był zawiesisty. Dodać pokrojone pieczarki. Zagotować razem i posiać tym sosem ułożone na półmisku ryby. Posypać zielonym koperkiem.