Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Karaś w śmietanieRewelacja |
posiekany koper, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cytryna, 0.25 szt.
śmietana, 5 dag
mąka , 1 dag
masło, 2 dag
wywar z włoszczyzny, 1 l
karaś, 1 kg
pieczarka, 15 dag
Oczyszczone i posolone na godzinę przed gotowaniem karasie zalać zimnym wywarem z włoszczyzny. Wywaru powinno być tylko tyle, aby ryby objął i gotować od 15 do 20 minut. Masło rozetrzeć z mąką i gęstą kwaśną śmietaną, wcisnąć sok z cytryny. Rozprowadzić to wywarem z ryby, uważając, aby sos był zawiesisty. Dodać pokrojone pieczarki. Zagotować razem i posiać tym sosem ułożone na półmisku ryby. Posypać zielonym koperkiem.