Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Krupnik z kaszy jęczmiennej

Pycha

Składniki:

wywar z kości, 5 szkl.

kasza jęczmienna , 10 dag

ziemniak, 50 dag

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

marchew, 2 szt.

pietruszka, 1 szt.

seler korzeniowy, 0.5 szt.

Sposób przygotowania:

Kaszę umyć w zimnej wodzie, dodać do wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do zupy, razem gotować. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie, dodać posiekaną zieleninę i wyjęte z wywaru drobno pokrajane jarzyny. Bardzo smaczny jest krupnik ugotowany na podrobach z drobiu, które po ugotowaniu kraje się drobno i wrzuca do wazy lub na talerze. Krupnik można również ugotować na wywarze z samej włoszczyzny lub na wywarze grzybowym. W obu przypadkach należy go przed podaniem podprawić masłem lub zabielić śmietanką.