Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa jarzynowa Julienne

Podawać z lanymi kluskami.

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

tłuszcz, 3 dag

groszek zielony, 0.5 szkl.

kalafior, 0.25 szt.

kapusta włoska, 0.5 szt.

kalarepa, 1 szt.

seler, 0.5 szt.

pietruszka, 1 szt.

marchew, 1 szt.

wywar z włoszczyzny, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe i kalarepę umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać masło lub margarynę, podlać niewielką ilością wywaru i dusić pod przykryciem, dolewając w miarę potrzeby wody lub wywaru. Gdy warzywa będą na pół miękkie, dodać cienko poszatkowaną włoską kapustę, podzielony na różyczki kalafior i groszek; zalać przecedzonym wywarem i gotować tak długo, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, dodać posiekaną drobno zieleninę.