Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Szczupak nadziewany pieczony w folii

Gorąco polecam

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

szczupak, 1 kg

pieczarka miejska, 10 dag

bułka tarta , 2 dag

masło, 3 dag

natka pietruszki, 1 szt.

sól spożywcza, 2 g

pieprz, 2 g

jajka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, nasolić: Pieczarki umyć, drobno poszanować, przesmażyć z masłem (połowa), przestudzić. Do pieczarek dodać tartą bułkę, wymieszać z żółtkiem, białko ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z nadzieniem. Ze szczupaka wykroić oczy, skrzela i płetwy. Masą napełnić rybę. Kawałek folii posmarować masłem, położyć szczupaka w całości, oprószyć pieprzem, włożyć kilka gałązek pietruszki, zawinąć bardzo szczelnie. Rybę w folii położyć w płaskiej brytfannie, wstawić do nieco nagrzanego piekarnika i piec 20 min. Podawać z ziemniakami z wody.