Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Halibut po myśliwsku

Podawać na gorąco w naczyniu, w którym ryba się piekła, z ziem­niakami z wody, posypanymi zieleniną.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

halibut, 1 kg

kapusta włoska, 1 szt.

masło, 2 dag

śmietana, 12 dag

sok z cytryny, 1 dag

koncentrat pomidorowy, 1 dag

liście laurowe, 3 szt.

ziele angielskie, 3 szt.

suszone jagody jałowca, 1 dag

sól, 1 szczypta

ser żółty, 15 dag

tłuszcz, 5 dag

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąb i włożyć na 10—15 mi do gotującej, osolonej wody. Po wyjęciu z wody zdjąć rozluźnione liście, ostudzić. Rybę sprawić, opłukać, podzielić na filety, ułóż; w naczyniu, posolić, dodać liście laurowe oraz posypać zmielonym zielem i jałowcem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzny. Po wyjęciu z zaprawy filety podzielić na porcje, każdą porcje obtoczyć w tartym serze i zawinąć w przygotowany uprzedn liść kapusty. Ogniotrwałe naczynie (nelsonkę) posmarować tłuszczem. Porcje ryby ułożyć ciasno, jedna obok drugiej, polać sto­pionym masłem i piec ok. 30 min. Pod koniec pieczenia polać śmietaną rozmieszaną z koncentratem pomidorowym.