Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Barszcz czysty postny

Podawać na głębokich talerzach, z uszkami z grzybów.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

suszony grzyb, 2 dag

włoszczyzna, 25 dag

burak, 50 dag

sok z buraków, 1 szkl.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, w które się moczyły. Włoszczyznę i buraki umyć, oczyścić, opłukać, po krajać, ugotować w wodzie (6 szklanek). Gdy grzyby będą miękkie, odcedzić je, wywar połączyć z odcedzonym wywarem z włoszczyzny i buraków, dodać kwas, doprawić solą i cukrem, posypać posiekaną zieleniną.