Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Rosół rybnyBardzo odpowiednie do rosołu rybnego są pulpety zrobione z części mięsa rybiego. |
koperek, 1 szt.
sól, 1 szczypta
liście laurowe, 1 szt.
pieprz czarny, 5 szt.
cebula, 1 szt.
włoszczyzna, 30 dag
okoń morski, 1 kg
Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, wraz z przyprawami i cebulą włożyć do zimnej wody (8 szklanek), ugotować. Oczyszczoną z łusek, płetw i wnętrzności rybę umyć, włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż mięso zacznie odstawać od ości. Ugotowaną rybę wyjąć, usunąć ości, pokrajać i ułożyć na głębokich talerzach, na których będzie podany rosół, lub zużyć do drugiego dania, a do rosołu włożyć osobno ugotowane, pokrajane w kostkę lub talarki ziemniaki; posypać posiekanym koperkiem.