Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Ruloniki pieczone ze śledzi

Podawać na gorąco na półmisku, na którym się piekły, z pie­czywem i surówką z papryki i pomidorów.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

masło, 2 dag

suszona śliwka, 10 dag

śledź, 10 szt.

bekon, 15 dag

Sposób przygotowania:

Śledzie sprawić, opłukać, odfiletować, posolić, posypać pieprze i odstawić na ok. 30 min. Z namoczonych uprzednio śliwek wyjąć pestki, śliwki pokrajać w paski. Na każdy filet położyć wzdłuż długi, wąski plasterek bekonu i 2—3 paseczki śliwki; zwinąć ścisło w rulonik i spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinął. Przygotowane rolmopsy ułożyć na gorącym i polanym masłem półmisku. Wsta­wić do piekarnika i piec 30—40 min.