Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiszka kaszana

nie łatwa do zrobienia ale warto...

Składniki:

słonina, 500 g

płuco, 750 g

serce, 750 g

kasza gryczana , 2 kg

sól spożywcza, 5 g

pieprz, 5 g

majeranek, 3 łyżk.

jelito grube wieprzowe, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso i podroby ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Kaszę przemierzyć szklanką i wsypać do garnka, zalać rosołem z podrobów, licząc na szklankę kaszy 2 szklanki rosołu, i prużyć w piekarniku lub na płycie. Do uprużonej kaszy wlać krew ciągle mieszając i przykryć naczynie na 20 min. Mięso i podroby zemleć lub drobno posiekać, dołożyć do kaszy, dodać przyprawy, posolić do smaku, wymieszać dokładnie i ciepłą masę przekładać do jelit; końce jelit zaszyć lub spiąć patyczkami. Włożyć kiszki do wrzącej wody i gotować 40 min.