Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875) Kiszka kaszananie łatwa do zrobienia ale warto... |
słonina, 500 g
płuco, 750 g
serce, 750 g
kasza gryczana , 2 kg
sól spożywcza, 5 g
pieprz, 5 g
majeranek, 3 łyżk.
jelito grube wieprzowe, 2 szt.
Mięso i podroby ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Kaszę przemierzyć szklanką i wsypać do garnka, zalać rosołem z podrobów, licząc na szklankę kaszy 2 szklanki rosołu, i prużyć w piekarniku lub na płycie. Do uprużonej kaszy wlać krew ciągle mieszając i przykryć naczynie na 20 min. Mięso i podroby zemleć lub drobno posiekać, dołożyć do kaszy, dodać przyprawy, posolić do smaku, wymieszać dokładnie i ciepłą masę przekładać do jelit; końce jelit zaszyć lub spiąć patyczkami. Włożyć kiszki do wrzącej wody i gotować 40 min.