Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Karp po parysku

Podawać z kluskami lub ryżem.

Składniki:

pieczarka, 14 dag

cukier, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

goździki, 2 szt.

pietruszka , 1 łyżk.

białe wino, 0.25 szkl.

cytryna, 0.5 dag

masło, 2 dag

mąka , 2 dag

por, 4 dag

karp , 3 kg

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, oczyścić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwon­ka i udusić z masłem wraz z posiekanymi w krążki porami i z przyprawami. Pieczarki opłukać, pokrajać w grubsze plastry i udusić na tłusz­czu. Dodać do ryby. Sos podprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, wcisnąć sok z cytryny, wlać wino, posypać posie­kaną nacią pietruszki, przyprawić do smaku i dusić razem 5-10 min.