Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Karp po paryskuPodawać z kluskami lub ryżem. |
pieczarka, 14 dag
cukier, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
goździki, 2 szt.
pietruszka , 1 łyżk.
białe wino, 0.25 szkl.
cytryna, 0.5 dag
masło, 2 dag
mąka , 2 dag
por, 4 dag
karp , 3 kg
Rybę sprawić, oczyścić, opłukać, odfiletować, podzielić na dzwonka i udusić z masłem wraz z posiekanymi w krążki porami i z przyprawami. Pieczarki opłukać, pokrajać w grubsze plastry i udusić na tłuszczu. Dodać do ryby. Sos podprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, wcisnąć sok z cytryny, wlać wino, posypać posiekaną nacią pietruszki, przyprawić do smaku i dusić razem 5-10 min.