Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Filety z dorsza zapiekane w śmietanieRybka ze śmietaną i serem smakuje wyśmienicie |
natka pietruszki, 1 łyżk.
tłuszcz, 2 dag
ser żółty, 2 dag
śmietana, 25 dag
mąka , 4 dag
mleko, 1 szkl.
filet, 75 dag
Filety umyć, zalać mlekiem w celu usunięcia morskiego zapachu i odstawić na ok. 30 min. Po wyjęciu z mleka filety osaczyć, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na jasnozłoty kolor. Ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać śmietaną, posypać serem i zapiec w piekarniku. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka — wyjąć, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami, sałatą, mizerią lub sałatką z pomidorów.