Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Filety z dorsza zapiekane w śmietanie

Rybka ze śmietaną i serem smakuje wyśmienicie

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

tłuszcz, 2 dag

ser żółty, 2 dag

śmietana, 25 dag

mąka , 4 dag

mleko, 1 szkl.

filet, 75 dag

Sposób przygotowania:

Filety umyć, zalać mlekiem w celu usunięcia morskiego zapa­chu i odstawić na ok. 30 min. Po wyjęciu z mleka filety osa­czyć, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na jasnozło­ty kolor. Ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać śmietaną, po­sypać serem i zapiec w piekarniku. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka — wyjąć, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami, sałatą, mizerią lub sałatką z pomidorów.