Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Filet z dorsza po mazursku

Wspaniałe na wspólny obiad

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ser żółty, 3 dag

cebula, 1 szt.

śmietana, 12 dag

mąka , 6 dag

tłuszcz, 4 dag

włoszczyzna, 50 dag

sok z cytryny, 1 łyżk.

filet, 75 dag

Sposób przygotowania:

Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i udusić w rondlu, dodając tłuszcz i szklankę wody. Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, włożyć filety i łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietaną. Przyprawić do smaku, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.