Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Filet z dorsza po mazurskuWspaniałe na wspólny obiad |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ser żółty, 3 dag
cebula, 1 szt.
śmietana, 12 dag
mąka , 6 dag
tłuszcz, 4 dag
włoszczyzna, 50 dag
sok z cytryny, 1 łyżk.
filet, 75 dag
Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i udusić w rondlu, dodając tłuszcz i szklankę wody. Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, włożyć filety i łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietaną. Przyprawić do smaku, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.