Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Sos majonezowy w zasmażce

Zastosowanie sosu majonezowego na zasmażce jest takie, jak majonezu na żółtkach.

Składniki:

olej, 6 dag

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 szt.

żółtka, 2 szt.

rosół, 0.25 szkl.

mąka , 1 dag

margaryna, 1 dag

Sposób przygotowania:

Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem lub zimną wodą, zagotować i ostudzić. Prze­łożyć do miski i ucierać dodając po jednym żółtku, po 2 łyżki oliwy i po łyżce octu lub soku z cytryny. Przyprawić do smaku, ucierać jeszcze ok. 15 min. Majonez na zasmażce nie różni się prawie smakiem od majonezu zrobionego na samych żółtkach, jest łatwiejszy do przyrządzania i wydajny.