Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Sos majonezowy w zasmażceZastosowanie sosu majonezowego na zasmażce jest takie, jak majonezu na żółtkach. |
olej, 6 dag
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 szt.
żółtka, 2 szt.
rosół, 0.25 szkl.
mąka , 1 dag
margaryna, 1 dag
Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem lub zimną wodą, zagotować i ostudzić. Przełożyć do miski i ucierać dodając po jednym żółtku, po 2 łyżki oliwy i po łyżce octu lub soku z cytryny. Przyprawić do smaku, ucierać jeszcze ok. 15 min. Majonez na zasmażce nie różni się prawie smakiem od majonezu zrobionego na samych żółtkach, jest łatwiejszy do przyrządzania i wydajny.