Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Leszcz po białostocku

Njalepszy z kluskami kładzionymi

Składniki:

koncentrat pomidorowy, 4 dag

masło, 2 dag

ziemniak, 1 kg

włoszczyzna, 30 dag

tłuszcz, 3 dag

mąka , 4 dag

cukier, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

leszcz , 1 kg

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, opłukać, odfiletować i wyporcjować. Oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na złoty kolor. Oczyszczoną, drobno pokrajaną cebulę poddusić na tłuszczu. Dodać pokrajane w kostkę warzywa i ziemniaki, podlać wywarem z warzyw lub wodą i udusić na półmiękko. Następnie doprawić koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i papryką, włożyć rybę i dusić razem z jarzynami ok. 15 min