![]() |
Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Leszcz po białostockuNjalepszy z kluskami kładzionymi |
koncentrat pomidorowy, 4 dag
masło, 2 dag
ziemniak, 1 kg
włoszczyzna, 30 dag
tłuszcz, 3 dag
mąka , 4 dag
cukier, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
leszcz , 1 kg
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować i wyporcjować. Oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na złoty kolor. Oczyszczoną, drobno pokrajaną cebulę poddusić na tłuszczu. Dodać pokrajane w kostkę warzywa i ziemniaki, podlać wywarem z warzyw lub wodą i udusić na półmiękko. Następnie doprawić koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i papryką, włożyć rybę i dusić razem z jarzynami ok. 15 min