Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Ryba po kapitańskuKapitański przysmak |
białka, 3 szt.
żelatyna, 2 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ocet, 1 łyżk.
wywar, 4 szkl.
śledź, 10 szt.
Ryby oczyścić, sprawić i opłukać. Koniec płetwy ogonowej związać nitką z pyszczkiem, aby utworzył się krążek. Wywar odcedzić, zakwasić, włożyć przygotowane krążki i gotować o 15 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisk . Do wywaru dodać żelatynę, sklarować i ochłodzić. Półmisek przybrać ozdobnie krajanymi warzywami z wywaru i zalać krzepnącą galaretą. Ryby udekorować plasterkami cytryny oraz nacią pietruszki i podawać jako przekąskę, z ostrymi sosami korniszonowym lub surowym chrzanowym. Do potrawy nadają się również wszystkie odmiany sosów majonezowych.