Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Ryba po kapitańsku

Kapitański przysmak

Składniki:

białka, 3 szt.

żelatyna, 2 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ocet, 1 łyżk.

wywar, 4 szkl.

śledź, 10 szt.

Sposób przygotowania:

Ryby oczyścić, sprawić i opłukać. Koniec płetwy ogonowej związać nitką z pyszczkiem, aby utworzył się krążek. Wywar odcedzić, zakwasić, włożyć przygotowane krążki i gotować o 15 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisk . Do wywaru dodać żelatynę, sklarować i ochłodzić. Półmisek przybrać ozdobnie krajanymi warzywami z wywaru i zalać krzepnącą galaretą. Ryby udekorować plasterkami cytryny oraz nacią pietruszki i podawać jako przekąskę, z ostrymi sosami korniszonowym lub surowym chrzanowym. Do potrawy nadają się również wszystkie odmiany sosów majonezowych.