![]() |
Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Sos jarzynowyPodaje się do potraw z kasz, makaronów i do mięs. |
marchew, 2 szt.
pietruszka, 1 szt.
pomidor, 1 szt.
seler, 0.2 szt.
por, 1 szt.
tłuszcz, 3 dag
mąka , 3 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Umyte i oczyszczone warzywa pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Podlać niedużą ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrajane na ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić dalej, podlewając w miarę potrzeby wodą. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą lub zimnym rosołem. Pod koniec dodać jarzyny i przyprawy, wymieszać.