Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Sos jarzynowy

Podaje się do potraw z kasz, makaronów i do mięs.

Składniki:

marchew, 2 szt.

pietruszka, 1 szt.

pomidor, 1 szt.

seler, 0.2 szt.

por, 1 szt.

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone warzywa pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Podlać niedużą ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrajane na ćwiartki pomidory lub koncentrat. Dusić dalej, podlewając w miarę potrzeby wodą. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą lub zimnym rosołem. Pod koniec dodać jarzyny i przyprawy, wymieszać.