Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Kruszon z owocami

Podobnie można przyrządzić kruszon pomarańczowy, dodając zaiast truskawek sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową w sy­ropie.

Składniki:

wino słodkie, 0.25 szkl.

woda sodowa, 0.5 szkl.

wódka , 0.25 szkl.

cukier, 3 dag

truskawka, 15 dag

kostki lodu, 8 szt.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe i zdrowe owoce średniej wielkości przebrać, opłukać i odsączyć na sicie; duże podzielić na części. Z cukru i łyżki wody sporządzić syrop i ostudzić. Do szklanego dzbanka lub wa­zy włożyć rozdrobniony na małe kawałki lód i owoce, zalać sy­ropem, dodać wino, wodę sodową, wódkę oraz skórkę otartą z cy­tryny. Kruszon nalewać z dzbanka do szklaneczek.