![]() |
Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Napój z buraków kwaszonychNa końcu trochę owoców nie zaszkodzi |
posiekany koper, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
chleb razowy , 5 dag
burak ćwikłowy, 1 kg
Przegotować wodę (4 szklanki) i ostudzić. Buraki dokładnie wyszorować, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub szklanego słoja, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Do buraków dodać rozdrobniony chleb, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 3 dni. Gotowy kwas burakowy zużyć do napoju albo zlać do butelek i zakorkować. l l uzyskanego kwasu burakowego doprawić do smaku solą i cukrem, dodać koperek, oziębić. Zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Napój z buraków można doprawiać w różny sposób; mieszać z sokiem z jabłek lub innych owoców, dodawać sok z cytryny, z pomidorów itp.