Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Napój z buraków kwaszonych

Na końcu trochę owoców nie zaszkodzi

Składniki:

posiekany koper, 1 łyżecz.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

chleb razowy , 5 dag

burak ćwikłowy, 1 kg

Sposób przygotowania:

Przegotować wodę (4 szklanki) i ostudzić. Buraki dokładnie wyszorować, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do kamien­nego garnka lub szklanego słoja, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Do buraków dodać rozdrobniony chleb, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 3 dni. Gotowy kwas burakowy zużyć do napoju albo zlać do butelek i zakor­kować. l l uzyskanego kwasu burakowego doprawić do smaku solą i cu­krem, dodać koperek, oziębić. Zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Napój z buraków można doprawiać w różny sposób; mieszać z sokiem z jabłek lub innych owoców, dodawać sok z cytryny, z pomidorów itp.