Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Lin z kwaśna kapustą

Pyszności

Składniki:

olej, 1.5 dag

sól spożywcza, 2 g

makaron , 25 dag

pieczarka miejska, 20 dag

cebula, 5 dag

masło, 2 dag

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego lina pokroić na dzwonka, wyjąć ości, posolić, posypać pieprzem i wstawić do lodówki na parę godzin. Włożyć do płaskiego szerokiego rondla masło, na to cebulę pokrajaną w plasterki, sparzoną poprzednio wrzątkiem oraz pieczarki, obgotowane poprzednio i pokrajane w niewielkie plasterki. Na to położyć dzwonka lina. Przykryć szczelinie pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, wlać olej i ugotować. Odcedzić i przełożyć do rondla z rybą. Z rondla wyrzucić od razu tak, aby wyglądał jak babka.