Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Lin z kwaśna kapustąPyszności |
olej, 1.5 dag
sól spożywcza, 2 g
makaron , 25 dag
pieczarka miejska, 20 dag
cebula, 5 dag
masło, 2 dag
Oczyszczonego lina pokroić na dzwonka, wyjąć ości, posolić, posypać pieprzem i wstawić do lodówki na parę godzin. Włożyć do płaskiego szerokiego rondla masło, na to cebulę pokrajaną w plasterki, sparzoną poprzednio wrzątkiem oraz pieczarki, obgotowane poprzednio i pokrajane w niewielkie plasterki. Na to położyć dzwonka lina. Przykryć szczelinie pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, wlać olej i ugotować. Odcedzić i przełożyć do rondla z rybą. Z rondla wyrzucić od razu tak, aby wyglądał jak babka.