Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka śledziowa z majonezem

Dodajemy ulubione warzywa

Na Boze Narodzenie

Składniki:

cukier, 1 szczypta

ocet, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

olej, 12 dag

żółtka, 1 szt.

śledź, 30 dag

cebula, 5 dag

jabłko, 20 dag

ziemniak, 40 dag

warzywa, 25 dag

ogórek , 12 dag

fasola, 10 dag

Sposób przygotowania:

Fasolę opłukać, namoczy na noc, ugotować, odcedzić. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, obrać ze skóry, odfiletować. Ziemniaki obrać, ugotować, pokrajać w kostkę. Jabłka, ogórki i śledzie pokrajać w kostkę. Cebulę drobno pokrajać. Wymieszać wszystkie składniki, dodać soli, musztardy, majonezu i cukru do smaku. Sałatkę wyłożyć na półmisek, przybrać.