Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka śledziowa z majonezemDodajemy ulubione warzywa |
Na Boze Narodzenie
cukier, 1 szczypta
ocet, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
olej, 12 dag
żółtka, 1 szt.
śledź, 30 dag
cebula, 5 dag
jabłko, 20 dag
ziemniak, 40 dag
warzywa, 25 dag
ogórek , 12 dag
fasola, 10 dag
Fasolę opłukać, namoczy na noc, ugotować, odcedzić. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, obrać ze skóry, odfiletować. Ziemniaki obrać, ugotować, pokrajać w kostkę. Jabłka, ogórki i śledzie pokrajać w kostkę. Cebulę drobno pokrajać. Wymieszać wszystkie składniki, dodać soli, musztardy, majonezu i cukru do smaku. Sałatkę wyłożyć na półmisek, przybrać.