Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka śledziowa z musztardą

Fasolę opłukać, namoczy na noc

Składniki:

fasola, 10 dag

ogórek , 12 dag

cebula, 5 dag

ziemniak, 40 dag

jabłko, 20 dag

śledź, 30 dag

olej, 3 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować, odcedzić (wywar użyć do zupy). Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, obrać ze skóry, odfiletować. Ziemniaki obrać, ugotować, pokrajać w kostkę. Jabłka, ogórki i śledzie pokrajać w kostkę. Cebulę drobno pokrajać. Wymieszać wszystkie składniki, dodać soli, musztardy, octu i cukru do smaku. Sałatkę wyłożyć na półmisek, przybrać.