Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Napój z marchwi i jabłek (owoców różnych)

W podobny sposób można przygotować napój z marchwi z dodatkiem innych owoców np: porzeczek, malin, tru­skawek lub żurawiny.

Składniki:

skórka cytrynowa, 1 łyżecz.

cukier, 1 szczypta

jabłko, 40 dag

marchew, 70 dag

Sposób przygotowania:

Wodę (1,5 szklanki) przegotować razem ze skórką cytrynową. Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłka obrać i również zetrzeć. Utartą marchew i jabłka zalać przegotowaną i ostudzoną wodą i pozostawić na l godz. Sok odcisnąć, posłodzić, oziębić, zlać do dzbanka i rozlewać do szkla­nek. Sok z marchwi i jabłek można uzyskać posługując się sokowi­rówką.