Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka majonezowa rybnaOgórki moga byc pokrojone w wiekszą kostkę |
włoszczyzna, 25 dag
ziemniak, 40 dag
ogórek kiszony, 12 dag
ryba gotowana, 20 dag
żółtka, 1 szt.
olej, 12 dag
sól, 1 szczypta
ocet, 1 łyżk.
cukier, 1 szczypta
Ugotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztardę), jeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta.S ałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce. Można ją ułożyć porcjami na opłukanych otrząśniętych z wody listkach sałaty.