Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka majonezowa rybna

Ogórki moga byc pokrojone w wiekszą kostkę

Składniki:

włoszczyzna, 25 dag

ziemniak, 40 dag

ogórek kiszony, 12 dag

ryba gotowana, 20 dag

żółtka, 1 szt.

olej, 12 dag

sól, 1 szczypta

ocet, 1 łyżk.

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztar­dę), jeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta.S ałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce. Można ją ułożyć porcjami na opłukanych otrząśniętych z wody listkach sałaty.