Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka z boćwiny w sosie majonezowym

Sałatkę wykładamy na półmisek i przybieramy

Składniki:

pomidor, 1 szt.

jajka, 1 szt.

rzodkiew, 3 szt.

sos majonezowy, 0.3 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

boćwina, 50 dag

Sposób przygotowania:

Liście boćwiny opłukać, ostrym nożem wyciąć ogonki, ogonki ugotować wkładając do wrzącej wody z solą i cukrem, odcedzić, pokrajać na kawałki 2 cm długości. Sporządzić gęsty sos majonezowy, parę łyżek odłożyć do polania powierzchni. Boćwinę wymieszać z sosem, przyprawić, wyłożyć na półmisek, wyrównać, polać rozrzedzonym nieco sosem. Półmisek przybrać młodymi listkami sałaty przekrajanymi na pół, krąż­kami jaj i rzodkiewką albo pomidorami.