Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka z boćwiny w sosie majonezowymSałatkę wykładamy na półmisek i przybieramy |
pomidor, 1 szt.
jajka, 1 szt.
rzodkiew, 3 szt.
sos majonezowy, 0.3 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
boćwina, 50 dag
Liście boćwiny opłukać, ostrym nożem wyciąć ogonki, ogonki ugotować wkładając do wrzącej wody z solą i cukrem, odcedzić, pokrajać na kawałki 2 cm długości. Sporządzić gęsty sos majonezowy, parę łyżek odłożyć do polania powierzchni. Boćwinę wymieszać z sosem, przyprawić, wyłożyć na półmisek, wyrównać, polać rozrzedzonym nieco sosem. Półmisek przybrać młodymi listkami sałaty przekrajanymi na pół, krążkami jaj i rzodkiewką albo pomidorami.