Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka majonezowa mięsnaJeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta. |
żółtka, 1 szt.
mięso pieczone, 20 dag
ogórek , 12 dag
jabłko, 20 dag
ziemniak, 75 dag
olej, 12 dag
musztarda, 3 dag
sól, 1 szczypta
ocet, 1 łyżk.
cukier, 1 szczypta
Ugotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztardę). Sałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce . Można ją ułożyć porcjami na opłukanych otrząśniętych z wody listkach sałaty.