Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka majonezowa mięsna

Jeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta.

Składniki:

żółtka, 1 szt.

mięso pieczone, 20 dag

ogórek , 12 dag

jabłko, 20 dag

ziemniak, 75 dag

olej, 12 dag

musztarda, 3 dag

sól, 1 szczypta

ocet, 1 łyżk.

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztar­dę). Sałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce . Można ją ułożyć porcjami na opłukanych otrząśniętych z wody listkach sałaty.