Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka majonezowa z warzywPrzybieramy sezonowymi, barwnymi warzywami |
fasola, 10 dag
kalafior, 30 dag
seler, 10 dag
marchew, 15 dag
jabłko, 20 dag
ogórek kiszony, 12 dag
cebula, 3 dag
żółtka, 1 szt.
olej, 12 dag
ocet, 1 łyżk.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Fasolkę opłukać, namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, następnego dnia ugotować i odcedzić. Warzywa obrać, opłukać, ugotować każde oddzielnie, pokrajać w paski lub w małą kostkę. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych okach. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę pokrajać drobno.Sporządzić sos majonezowy wg przepisu, wymieszać z warzywami, dodać soli, cukru (i octu) do smaku. Ułożyć na porcelanowej salaterce, przybrać.