Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka majonezowa z warzyw

Przybieramy sezonowymi, barwnymi warzywami

Składniki:

fasola, 10 dag

kalafior, 30 dag

seler, 10 dag

marchew, 15 dag

jabłko, 20 dag

ogórek kiszony, 12 dag

cebula, 3 dag

żółtka, 1 szt.

olej, 12 dag

ocet, 1 łyżk.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Fasolkę opłukać, namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, następnego dnia ugotować i odcedzić. Warzywa obrać, opłukać, ugotować każde oddzielnie, pokrajać w paski lub w małą kostkę. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych okach. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę pokrajać drobno.Sporządzić sos majonezowy wg przepisu, wymieszać z warzy­wami, dodać soli, cukru (i octu) do smaku. Ułożyć na porcelanowej salaterce, przybrać.