Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Lin duszony w czerwonej kapuście

Naprawdę smaczny przepis - polecam.

Składniki:

leszcz , 1 kg

czerwona kapusta, 1 szt.

cebula, 6 dag

masło, 2 dag

mąka , 1 dag

cukier, 1 dag

cytryna, 1 szt.

sól spożywcza, 2 g

Sposób przygotowania:

Lina sprawić, pokrajać w kawałki, nasolić. Główkę czerwonej kapusty poszatkować, sparzyć wrzącą wodą. Cebulę pokrajać drobno, przesmażyć z masłem, zasypać mąką i rozprowadzić bulionem, kapustą włożyć do zasmażki i dodać cukier, sok z cytryny i dusić pod przykryciem. Rybę osuszyć bibułą, wyjąć ości, włożyć do rondla, przykryć kapustą i dusić jeszcze pół godziny.