Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Napój z agrestu zielonego i renklod

Polecam spróbować

Składniki:

miód, 10 dag

cukier, 8 dag

renkloda, 40 dag

agrest , 20 dag

Sposób przygotowania:

Wodę (3 szklanki) zagotować z cukrem i przestudzić. Agrest oczyścić z szypułek i pozostałości kielicha kwiatowego, umyć. Renklody także umyć i usunąć pestki. Oczyszczone owoce zmiażdżyć, natychmiast zalać letnim syropem, starannie wymieszać, aby jak najwięcej soku przeszło do wody, i pozostawić na l godz. Odcedzić, lekko odciskając miazgę na sicie. Sok można do­prawić miodem. Napój oziębić, zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Można także przygotować napój z tych owoców po rozgotowaniu ich i przetarciu przez sito lub przecieraczkę.