Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Napój z agrestu zielonego i renklodPolecam spróbować |
miód, 10 dag
cukier, 8 dag
renkloda, 40 dag
agrest , 20 dag
Wodę (3 szklanki) zagotować z cukrem i przestudzić. Agrest oczyścić z szypułek i pozostałości kielicha kwiatowego, umyć. Renklody także umyć i usunąć pestki. Oczyszczone owoce zmiażdżyć, natychmiast zalać letnim syropem, starannie wymieszać, aby jak najwięcej soku przeszło do wody, i pozostawić na l godz. Odcedzić, lekko odciskając miazgę na sicie. Sok można doprawić miodem. Napój oziębić, zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Można także przygotować napój z tych owoców po rozgotowaniu ich i przetarciu przez sito lub przecieraczkę.