Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Napój z rabarbaru z miodem

Dla fanów rabarbaru

Składniki:

miód, 8 dag

rabarbar, 50 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę (3—3,5 szklanki). Miód rozpuścić w części wody i ostudzić. Rabarbar dokładnie umyć, usunąć część górnych łodyg od strony liścia, pokrajać w kostkę i zmiażdżyć. Zalać letnią, przegotowaną wodą, wymieszać i pozostawić na 2 godziny. Wówczas odcedzić lekko odciskając miazgę rabarbarową. Sok wymieszać z wodą z miodem, oziębić, przelać do dzbanka i rozlewa do szklanek. Napój można również przygotować z rozgotowanego rabarbaru przetartego przez sito lub przecieraczkę, połączonego z reszt przegotowanej wody i osłodzonego miodem.