Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Napój truskawkowy

Bardzo smaczny

Składniki:

cukier, 1 szczypta

truskawka, 50 dag

Sposób przygotowania:

Z cukru i małej ilości wody, ugotować syrop i ostudzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce zmiażdżyć, małe zostawić w całości. Zmiażdżone owoce zalać przegotowaną letnią wodą, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu na l godz i odcedzić. Napój połączyć z syropem, wymieszać, przelać do szklanego lub porcelanowego dzbanka, rozlać do szklanek, wkła­dając do każdej po kilka małych truskawek. Można podawać z kostkami lodu i z dołączoną słomką. Napój truskawkowy — bardzo smaczny, ale nieklarowny — mo­żna także przygotować przecierając truskawki przez sito lub przecieraczkę i uzyskany przecier mieszając z przygotowanym syropem.