![]() |
Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Napój truskawkowyBardzo smaczny |
cukier, 1 szczypta
truskawka, 50 dag
Z cukru i małej ilości wody, ugotować syrop i ostudzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce zmiażdżyć, małe zostawić w całości. Zmiażdżone owoce zalać przegotowaną letnią wodą, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu na l godz i odcedzić. Napój połączyć z syropem, wymieszać, przelać do szklanego lub porcelanowego dzbanka, rozlać do szklanek, wkładając do każdej po kilka małych truskawek. Można podawać z kostkami lodu i z dołączoną słomką. Napój truskawkowy — bardzo smaczny, ale nieklarowny — można także przygotować przecierając truskawki przez sito lub przecieraczkę i uzyskany przecier mieszając z przygotowanym syropem.