Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Schab pieczonyUkładać w całości na długim półmisku, cebulę ułożyć na mięsie. |
na Wielkanoc
majeranek, 1 szczypta
cebula, 10 dag
kminek, 1 łyżecz.
smalec, 4 dag
sól, 1 szczypta
polędwica wieprzowa, 1.25 kg
Mięso opłukać, oprószyć solą. Rozgrzać tłuszcz w małej brytfannie, osmażyć mięso na tłuszczu, osypać kminkiem. Wstawić do piekarnika, w czasie pieczenia oblewać dokładnie całą powierzchnię mięsa sosem spod mięsa; dolewać wody, gdy wyparuje. Pokrajać cebulę w krążki, w połowie pieczenia dodać do sosu cebulę; mięso osypać majerankiem. Upiec pieczeń do miękkości (ok. l godz.), ostudzić, wyjąć z sosu, oczyścić powierzchnię z zakrzepniętego tłuszczu i pokrajać cienko w poprzek włókien.