Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Befsztyk tatarski

Jeżeli chcemy uzyskac pikantny smak dodajemy więcej papryki

Składniki:

żółtka, 5 szt.

papryka, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

musztarda, 5 dag

olej, 3 dag

posiekane grzyby, 5 dag

cebula, 19 dag

korniszon, 5 dag

wołowina , 45 dag

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, oczyścić ze ścięgien i błon, zemleć, wymieszać z solą, pieprzem i papryką, wyrobić bardzo starannie. Przygotować dodatki: cebulę obrać, drobniutko pokrajać, skropić octem z grzybków. Grzybki z octu i ogórki posiekać. Mięso podzielić na porcje, każdą porcję wyrobić i wygładzić nożem nav okrągły befsztyk grubości 3 cm. Ułożyć na talerzyku deserowym, zrobić w środku wgłębienie na żółtko. Dookoła obłożyć dodatkami nie mieszając ich, skropić olejem. Przed po­daniem na wierzchu befsztyka położyć surowe żółtko.