Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Befsztyk tatarskiJeżeli chcemy uzyskac pikantny smak dodajemy więcej papryki |
żółtka, 5 szt.
papryka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
musztarda, 5 dag
olej, 3 dag
posiekane grzyby, 5 dag
cebula, 19 dag
korniszon, 5 dag
wołowina , 45 dag
Mięso opłukać, oczyścić ze ścięgien i błon, zemleć, wymieszać z solą, pieprzem i papryką, wyrobić bardzo starannie. Przygotować dodatki: cebulę obrać, drobniutko pokrajać, skropić octem z grzybków. Grzybki z octu i ogórki posiekać. Mięso podzielić na porcje, każdą porcję wyrobić i wygładzić nożem nav okrągły befsztyk grubości 3 cm. Ułożyć na talerzyku deserowym, zrobić w środku wgłębienie na żółtko. Dookoła obłożyć dodatkami nie mieszając ich, skropić olejem. Przed podaniem na wierzchu befsztyka położyć surowe żółtko.