Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Pulpety z dorsza na sałatce majonezowej

Każdą porcję można oblać stygnącą galaretą i przybrać sezonowymi dodatkami.

Składniki:

liść bobkowy, 3 szt.

ziele angielskie, 5 szt.

włoszczyzna, 20 dag

gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.

imbir, 5 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 2.5 szt.

kasza manna , 1 łyżecz.

tłuszcz, 3 dag

cebula, 8 dag

ziemniak, 12 dag

bułka , 4 dag

mleko, 0.5 szkl.

dorsz , 60 dag

Sposób przygotowania:

Dorsza oczyścić, zdjąć filety. Z filetów zdjąć skórą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki obrać, ugotować. Cebulę udusić z tłuszczem, nie rumieniąc. Zemleć mięso wraz z bułką, ziemniakami i cebulą v uduszoną, masę wy­mieszać z jajem i surową manną, doprawić do smaku. Ugotować wywar z warzyw, przypraw, cebuli, ości, odcedzić, posolić. Z masy ukształtować 10 okrągłych kuł, kłaść je na wrzący wywar, po­woli ugotować na brzegu płyty. Sporządzić sałatkę majonezową, część sosu odłożyć przed wymieszaniem sałatki. Ułożyć na półmisku porcje sałatki (na liściach zielonej sałaty), na wierzchu położyć porcje pulpetów i oblać sosem.