Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Pulpety z dorsza na sałatce majonezowejKażdą porcję można oblać stygnącą galaretą i przybrać sezonowymi dodatkami. |
liść bobkowy, 3 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
włoszczyzna, 20 dag
gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
imbir, 5 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 2.5 szt.
kasza manna , 1 łyżecz.
tłuszcz, 3 dag
cebula, 8 dag
ziemniak, 12 dag
bułka , 4 dag
mleko, 0.5 szkl.
dorsz , 60 dag
Dorsza oczyścić, zdjąć filety. Z filetów zdjąć skórą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki obrać, ugotować. Cebulę udusić z tłuszczem, nie rumieniąc. Zemleć mięso wraz z bułką, ziemniakami i cebulą v uduszoną, masę wymieszać z jajem i surową manną, doprawić do smaku. Ugotować wywar z warzyw, przypraw, cebuli, ości, odcedzić, posolić. Z masy ukształtować 10 okrągłych kuł, kłaść je na wrzący wywar, powoli ugotować na brzegu płyty. Sporządzić sałatkę majonezową, część sosu odłożyć przed wymieszaniem sałatki. Ułożyć na półmisku porcje sałatki (na liściach zielonej sałaty), na wierzchu położyć porcje pulpetów i oblać sosem.