Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Racuchy na proszku mlecznymPodawać gorące, posypane cukrem lub polanę surówkowym sorbetem. |
drożdże, 1 dag
cukier, 1 łyżk.
woda, 3 łyżk.
mąka , 30 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 1 dag
proszek mleczny, 4 łyżk.
Do drożdży dodać trochę proszku mlecznego, ciepłej wody i cukru, wymieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz kłaść łyżką ciasto, kształtując małe, okrągłe racuchy; smażyć na kolor złoty z obydwóch stron.