Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Racuchy na proszku mlecznym

Podawać gorące, posypane cukrem lub polanę surówkowym sorbetem.

Składniki:

drożdże, 1 dag

cukier, 1 łyżk.

woda, 3 łyżk.

mąka , 30 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 1 dag

proszek mleczny, 4 łyżk.

Sposób przygotowania:

Do drożdży dodać trochę proszku mlecznego, ciepłej wody i cukru, wy­mieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz kłaść łyżką ciasto, kształtując małe, okrągłe racuchy; smażyć na kolor złoty z obydwóch stron.