Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Naleśniki drożdżoweMoje ulubione |
marmolada, 20 dag
mleko, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
białka, 2 dag
tłuszcz, 5 dag
mąka , 25 dag
żółtka, 4 szt.
cukier, 3 dag
drożdże, 1.5 dag
Rozmieszać drożdże z 3 łyżkami mleka, dodać cukier, drożdże postawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do garnka, do mąki wlać wyrośnięte drożdże, mleko, 2 żółtka, 2 dkg stopionego tłuszczu. Ciasto starannie wybić łyżką. Ubić pianę, wymieszać z ciastem, postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, nabierać je łyżką wazową, wlewać na gorącą posmarowaną patelnię i usmażyć powoli pięć grubych naleśników podkładając pod patelnię płytkę azbestową. Gdy zrumienią się po jednej stronie, odwrócić, powoli dosmażyć z drugiej strony. Każdy naleśnik po usmażeniu posmarować marmoladą, zwinąć w gruby rulon i posypać suto cukrem.