Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Naleśniki drożdżowe

Moje ulubione

Składniki:

marmolada, 20 dag

mleko, 1 szkl.

sól, 1 szczypta

białka, 2 dag

tłuszcz, 5 dag

mąka , 25 dag

żółtka, 4 szt.

cukier, 3 dag

drożdże, 1.5 dag

Sposób przygotowania:

Rozmieszać drożdże z 3 łyżkami mleka, dodać cukier, drożdże postawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do garnka, do mąki wlać wyrośnięte drożdże, mleko, 2 żółtka, 2 dkg stopionego tłuszczu. Ciasto starannie wybić łyżką. Ubić pianę, wymieszać z ciastem, postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, nabierać je łyżką wazową, wlewać na gorącą posmarowaną patelnię i usmażyć powoli pięć grubych naleśników podkładając pod patelnię płytkę azbestową. Gdy zrumienią się po jednej stronie, odwrócić, powoli dosmażyć z drugiej strony. Każdy naleśnik po usmażeniu posmarować marmoladą, zwinąć w gruby rulon i posypać suto cukrem.