Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Paszteciki w naleśnikach ze szpinakiem

Podawać gorące

Składniki:

białka, 4 szt.

żółtka, 4 szt.

mleko, 2 szkl.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

mąka , 20 dag

masło, 7 dag

szpinak , 50 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: szpinak opłukać, obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wsypać mąkę, podsmażyć, zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając zagotować. Włożyć szpinak do zasmażki, zagotować, dodać sól, cukier i czosnek do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki z pianą, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować gorącym szpinakiem, składać „w chusteczkę", odgrzać szybko na patelni i zaraz podawać. W ten sam sposób można sporządzić paszteciki ze szpinakiem nowozelandz­kim, boćwiną, portulaką, jarmużem mieszanym ze szpinakiem lub marchwią.