Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Paszteciki w naleśnikach ze szpinakiemPodawać gorące |
białka, 4 szt.
żółtka, 4 szt.
mleko, 2 szkl.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
mąka , 20 dag
masło, 7 dag
szpinak , 50 dag
Sporządzić nadzienie: szpinak opłukać, obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wsypać mąkę, podsmażyć, zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając zagotować. Włożyć szpinak do zasmażki, zagotować, dodać sól, cukier i czosnek do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki z pianą, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować gorącym szpinakiem, składać „w chusteczkę", odgrzać szybko na patelni i zaraz podawać. W ten sam sposób można sporządzić paszteciki ze szpinakiem nowozelandzkim, boćwiną, portulaką, jarmużem mieszanym ze szpinakiem lub marchwią.