Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Paszteciki w naleśnikach z mózgiemPolecam z mizerią |
mięta pieprzowa, 1 szczypta
cebula, 3 dag
tłuszcz, 3 dag
móżdżek cielęcy, 25 dag
masło, 4 dag
sól, 1 szczypta
woda, 0.75 szkl.
jajka, 1 szt.
smalec, 1 dag
mleko, 0.5 szkl.
mąka , 15 dag
Sporządzić nadzienie: cebulę drobno pokrajać, udusić z masłem i bardzo lekko zrumienić (na kolor słomki). Mózg obrać z krwawych błon, parę razy przekrajać, włożyć do tłuszczu z cebulą, dodać sól i pieprz do smaku, mieszając przesmażyć z tłuszczem, (wbić jajo surowe i powoli podgrzać mieszając). Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki posmarować nadzieniem, założyć dwa boki ku środkowi i zwinąć wałeczki. Paszteciki odgrzać, rumieniąc szybko z obu stron. Podawać jako dodatek do niepodprawionych zup (rosół, barszcz burakowy, pomidorowa) lub jako drugie danie z sałatą zieloną, pomidorową, włoską z papryki, mizerią lub z gorącymi warzywami.