Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Paszteciki w naleśnikach z mięsem

Po zwinięciu z mięsem od razu odsmażyć.

Składniki:

jajka, 1.5 dag

bułka tarta , 4 dag

woda, 0.75 szkl.

smalec, 1 dag

mąka , 15 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 5 dag

cebula, 2 dag

mleko, 0.75 szkl.

bułka , 4 dag

mięso gotowane, 30 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: pokrajać drobno cebulę, lekko zrumienić z tłusz­czem. Namoczyć bułkę, odcisnąć. Ugotowane mięso i bułkę zemleć, wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz i surowe białko, jeżeli potrzeba, rozrzedzić rosołem. Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 grubszych naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem. Zawinąć dwa boki naleśnika ku środkowi, zwinąć wałeczki równej dłu­gości. Każdy wałeczek umoczyć kolejno w jaju i bułce, i szybko osmażyć na tłusz­czu ze wszystkich stron. Podawać na gorąco do barszczu, rosołu lub jako drugie danie z sałatą, sosem. Paszteciki można także sporządzić bez panierowania.