Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Paszteciki w naleśnikach z mięsemPo zwinięciu z mięsem od razu odsmażyć. |
jajka, 1.5 dag
bułka tarta , 4 dag
woda, 0.75 szkl.
smalec, 1 dag
mąka , 15 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 5 dag
cebula, 2 dag
mleko, 0.75 szkl.
bułka , 4 dag
mięso gotowane, 30 dag
Sporządzić nadzienie: pokrajać drobno cebulę, lekko zrumienić z tłuszczem. Namoczyć bułkę, odcisnąć. Ugotowane mięso i bułkę zemleć, wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz i surowe białko, jeżeli potrzeba, rozrzedzić rosołem. Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 grubszych naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem. Zawinąć dwa boki naleśnika ku środkowi, zwinąć wałeczki równej długości. Każdy wałeczek umoczyć kolejno w jaju i bułce, i szybko osmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Podawać na gorąco do barszczu, rosołu lub jako drugie danie z sałatą, sosem. Paszteciki można także sporządzić bez panierowania.